woensdag 2 september 2015

Waterkefir


Hoe gezonder de darmflora, hoe beter alle voedingsstoffen kunnen worden opgenomen en hoe gezonder je jezelf voelt. Dit kun je natuurlijk zelf beïnvloeden door gezonde voeding maar er is nog iets!

Sinds 4 maanden heb ik een nieuw huisdier, tenminste zo voelt het; Waterkefir. Om de dag verzorg ik ze als mijn huisdier en als dank geven ze mij probiotica. Kefir is nl. een groepje van levende, met elkaar samenlevende goede bacteriën en gisten. Probiotische bacteriën overleven de zure werking van je maag- en galzuren en komen daarom levend in je darmen terecht. Daar kunnen ze hun gunstige invloed uitoefenen op je darmflora en de rest van je spijsvertering en daarmee op je hele gezondheid en uitstraling. Waterkefir heeft een heilzame werking voor een hele reeks klachten en gezondheidsproblemen. Ik gebruik kefir als een natuurlijk voedingssupplement. En ik maak het zelf!


Basisrecept waterkefir
150 gram waterkefirkorrels
1,5 liter kraan water
100 gram ruwe bio rietsuiker
3 gedroogde vijgen (of andere gedroogde vruchten), ongezwaveld
1 bio citroen (of andere citrusvrucht)

Voor een optimaal resultaat hebben de waterkefirkorrels zoet én zuur nodig. Suiker is voeding voor de korrels en zonder suiker ontstaat er geen gistingsproces. Na het fermentatieproces blijft er een verwaarloosbaar suikergehalte achter. Gedroogde vruchten zijn van belang om de fermentatie in evenwicht te houden en vorming van voldoende kefirkorrels te garanderen. Gedroogd fruit zuigt het vocht op, waardoor de stoffen goed worden vrijgegeven aan de drank. Vijgen bevatten een stofje dat groeibevorderend werkt op de kefirkorrels.De citrusvrucht is de starter en brandstof voor het gistingsproces en de verzuring. Met citroen doet de kefir sneller en beter zijn werk. De citrusvrucht geeft geleidelijk zuur af. Daardoor verandert het milieu in de pot langzaam van zoet naar zuur. Hoe langer je het laat staan, hoe zuurder het dus wordt.

Er start nu een fermentatieproces dat na 48 uur een heerlijke, frisse, licht tintelende drank oplevert te vergelijken met cider. Inclusief een beetje alcohol maar ook dit is verwaarloosbaar. Dit valt namelijk te vergelijken met een overrijpe banaan!

Je kunt ook waterkefir maken op basis van kruidenthee die je lekker vindt. Maak thee zoals je gewend bent, laat dit afkoelen en maak de waterkefir van deze thee in plaats van water. Je kunt ook kokoswater gebruiken maar dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd.

Verder heb je nog nodig:

Een plastic zeef om de korrels na 2 dagen te spoelen (korrels kunnen niet tegen metaal)
Een glazen pot (Xenos, weckfles) van 2 liter.

Na 2 dagen in je vensterbank (niet in de zon) giet je alles door een zeef een fles in (liefst van glas), de vijgen en citroen gooi je weg en de drank laat je nog een dag staan buiten de koelkast. Hier kun je, nu de korrels eruit zijn, van alles aan toevoegen. Denk aan gember, aardbeien etc. Hier kun je echt mee spelen.



1 opmerking:

  1. Een mooi onderbouwd stuk van Jasper Alblas vind je hier: https://www.jasperalblas.nl/kefir/

    BeantwoordenVerwijderen